Sýrárna u Kahanu, Lipová 819/16, Most | +420 721 39 00 19 | SyryProRadost@syrarna-raj.cz | Facebook

Štramberské uši od Hezounů

V Sýrárně u Kahanu si můžete zakoupit Štramberské uši od Hezounů. Víte o jejich historii a jedinečnosti?

Pověst o původu Štramberských uší

Ve 13. století vpadli na severní Moravu mongolští nájezdníci Tataři. Aby se obyvatelé z okolí zachránili, utekli na kopec Kotouč. Jednu noc se strhla bouře a zaplavila rybník nad tatarským ležením. Zdejší obyvatelé tedy prokopali hráze rybníku a voda tatarský tábor zaplavila. Ráno po nich našli pouze kožené váčky s nasolenýma lidskýma ušima, které Tataři uřezávali pobitým křesťanům na památku a jako důkaz o vítězství pro svého chána. Od té doby se ve Štramberku pečou na památku vítězství zdejších obyvatel „Štramberské uši“.

Jak poznáte správné Štramberské uši?

Štramberské uši mají tvar kornoutu, který by měl připomínat lidské ucho, a jsou pečeny z perníkového těsta. Od roku 2000 se považují za tradiční Štramberské uši pouze produkty, které byly vytvořeny na území města Štramberk.

Roku 2007 jim udělila Evropská Unie ochranu zeměpisného označení a Štramberské uši se tak staly prvním českým potravinářským výrobkem s touto ochranou.

Štramberské uši od Hezounů

Firma byla oficiálně založena roku 1989, ale Štramberské uši vyrábí už od roku 1963. Vlastní licensi na výrobu a jako jedni z mála vyrábí uši klasickým váleným způsobem – poctivou ruční prací tak zajišťují odlišnou skvělou chuť, o čemž svědčí i jejich titul mnohonásobní vítězové soutěže „O nejlepší Štramberské ucho“.

Pan Hezký peče své Štramberské uši i přímo na slavnostech.

Štramberské uši od Hezounů si můžete zakoupit u nás, v Sýrárně u Kahanu, tak si pro ně přijďte a ochutnejte tradiční regionální výrobek!

Krásný den přeje Jana Fišerová

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Zůstaňte s námi

    Chcete vědět o novinkách, dění, akcích, zajímavostech, či našich kulinářských událostech?

  • Kategorie